Hva er stolpejakten? (hentet fra stolpejakten.no)

Stolpejakten går ut på å finne stolper sentralt plassert i ulike kommuner. Stolpene kan registreres både manuelt, digitalt og ved å laste ned en applikasjon på mobilen, slik at man kan skanne QR-koden som hver stolpe er utstyrt med.

Stolpejakten tar sikte på å legge til rette for å aktivisere både unge og gamle; inaktive, skoleelever, syklister, funksjonshemmede og rullestolbrukere – eller de som rett og slett ønsker å gjøre seg bedre kjent i byen og distriktet. Stolpejakten er en allmennyttig forening som skal bidra til økt fysisk aktivitet blant folk flest i hele landet.

Stolpejakten er et gratis tilbud. Info vil være tilgjengelig flere steder i de ulike kommunene, samt her på hjemmesiden. Hovedkart med inntegnede stolper ligger i stolpejakt-appen.


Slik fungerer det:

1. Finn stolper

Det første du trenger for å være med på Stolpejakten er kartet hvor stolpeplasseringene er markert. Kartet eksisterer i to versjoner: fysisk kartmappe (ikke i Vågå) eller, som i Vågå, elektronisk integrert i app.
Stolpejakten-appen kan lastes ned gratis fra Google Play eller AppStore.

Når kart er på plass, er det bare å komme seg ut å finne stolper. Det er mange stolper å finne fordelt på fire ulike vanskelighetsgrader!

Stolpene har følgende vanskelighetsgrader:

                       GRØNN – veldig enkel, kan nåes med sykkel og rullestol  

                        BLÅ – enkel

                        RØD – medium

                        SVART – vanskelig


2. Registrer

Du velger selv hvor mange stolper du finner. Uansett, det er artig å ha oversikten over hvordan man ligger an! Dette gjøres ved å registrere stolpene elektronisk med app. For å registre elektronisk kreves en konto. Det kan du opprette på stolpejakten.no. Det er, og vil alltid være gratis!

Hvordan foregår selve registreringen? Hver stolpe er påtrykt en kode og en QR-kode. For elektronisk registrering brukes enten Stolpejakten-appen for å skanne stolpenes QR-koder.

I Vågå er det kun elektronisk registrering som er mulig.


3. Vinn premier

Hver registrert stolpe gir deg et lodd i trekningen av flotte premier fra våre samarbeidspartnere i ditt nærområde. Dine vinnersjanser øker altså med antallet registrerte stolper. Ved å registrere stolpene elektronisk er du automatisk med i trekningen. Ved manuell registrering må kartet sendes inn til påtrykt adresse.

Det trekkes ut tre vinnere etter hver sesong. Premiene varierer fra år til år. Vinnerne blir kontaktet.


Hovedbudskapet til Stolpejakten sentralt: 

STOLPEJAKTEN er lett tilgjengelig, gratis og utjevner sosiale forskjeller.

Litt om bakgrunn: Foreningen Stolpejakten er en allmennyttig forening, der formålet er økt fysisk aktivitet. Stolpejakten er en lavterskel aktivitet, som har blitt et av Norges største enkeltstående folkehelsetiltak - som favner alle målgrupper uavhengig av økonomi, alder og funksjonsnivå. Tilgjengelig i 190 kommuner, alle fylker – vi har nå over 200.000 stolpejegere. Vi oppfordrer alle Norges kommuner til å dra nytte av Stolpejakten, for å fremme befolkningens fysiske aktivitet, helse og livskvalitet i tråd med Folkehelseloven.

Litt om tiltaket: Stolpejakten er gratis, du kan delta uavhengig av funksjonsnivå, det er ulik vanskelighetsgrad på stolpene – grønn, blå, rød og svart. Stolpene står hovedsakelig der folk bor og oppholder seg, du kan også gå på stolpejakt i skogen og lavtliggende fjellstrøk. Stolpejegeren må finne stolpene, og registrere besøket manuelt eller digitalt. Arrangører av Stolpejakten er hovedsakelig frivillige lag- og foreninger, primært i samarbeid med egen kommune. Stolpejakten gir muligheter for tverrsektorielt samarbeid i kommunen, og samarbeid mellom frivilligheten, det offentlige og næringslivet. I tillegg til å være en fysisk aktivitet, kan Stolpejakten brukes til informasjonsformidling. Ved stolpeskanning kan det komme opp stedsinformasjon, kultur og historie. Stolpejakten Uteskole er en nyvinning for kunnskapsformidling og læring, som nå testes på flere skoler. Stolpejegeren oppdager nye steder og kvaliteter i sitt nærområde, vi får naturlige helsefremmende og sosiale møteplasser.

Litt om resultater nasjonalt: God økning fra oppstarten i Gjøvik-området i 2013, fra 1.000 til over 200.000 stolpejegere på 12 år. Rekord i 2024 med 22 mill. stolpebesøk. Rekord i antall stolpebesøk pr. jeger, med 100 stolper i snitt. Det ble satt ut nærmere 18.000 stolper og estimert dugnadsjobbing for arrangørene sist år er på 90.000 dugnadstimer. I en NORSTAT-undersøkelse fra oktober i 2023, viser tallene at hele 71 % av Norges befolkning kjenner til konseptet Stolpejakten.  

GOD STOLPEJAKT!


stolpejakten.no finner dere mye nyttig informasjon. De har også en egen nettbutikk der de selger div.